top of page

OVER WENDIE

Leer mij alvast een beetje kennen... 

veer 6
veer 4

Ervaringsdeskundige met inlevingsvermogen

Al vanaf dat ik mij kan herinneren, ben ik bezig met de ander. Wat de ander voelt, wat de ander bezighoudt. Graag hielp ik anderen al, toen ik jong was, bij de dingen die ze moeilijk vonden. Ik was vaak afgestemd op de ander. Hoe kan het? Dat je als kind die behoefte al hebt? Daarnaast voelde ik mij anders, niet begrepen en vaak neerslachtig. In mijn adolescentie heb ik voor het eerst een boek gelezen over hooggevoeligheid. Dat was thuiskomen. Alles wat daarin beschreven stond, was hoe ik het leven beleefde. Ik ben niks meer of minder dan een ander met mijn hooggevoeligheid. Echter, ik beleef en verwerk alles, net als andere hsp'ers, intenser en dieper.

 

Dit geldt zowel voor de fijne dingen van het leven zoals mooie woorden, lieve bedoelingen, mooie muziek, een glimlach, gewoon een contactmomentje met een voorbijganger, kleine dingen,  als de minder fijne dingen van het leven. Een scherpe opmerking, een boos gezicht, genegeerd worden, droevige muziek, teksten in liedjes, nieuwsberichten die me raken en wat dagen erna nog door mijn hoofd flitst. Daarmee leren omgaan, is een hele zoektocht geweest. Nu ik weet wat de behoeften zijn en hoe je dit kunt inpassen in het leven, help ik graag anderen zoeken naar wat werkt. 

'Graag vertel ik je iets meer over mezelf en mijn visie op persoonlijke ontwikkeling. Ik ben Wendie van Uuden, 43 jaar en woon samen met mijn man en twee jonge kinderen in Arnhem. Samen zijn wij ouders van een zoon van 10 jaar en een dochter van 8 jaar oud.

 

Ik ben in 2003 afgestudeerd aan de Pabo in Arnhem en ben 15 jaar werkzaam geweest als leerkracht in het basisonderwijs. De primaire taak van een leerkracht is kennisoverdracht. Ik kwam erachter dat dit niet mijn primaire doel en behoefte is. Ik wil kinderen helpen zich goed te voelen, te leren kijken naar gedrag van zichzelf en het gedrag van een ander. Hoe je je staande houdt, maar ook hoe je dingen zelf kunt bereiken. ​Daar is dus iemand anders voor nodig. En die persoon ben ik nu geworden als kindercoach.

 

Zelf heb ik ontdekt dat ik hoogsensitief ben en weet welke struggles je kan tegenkomen als hooggevoelig persoon. Die ervaring geeft mij de behoefte om meer bekendheid te geven aan hoogsensitiviteit. Tenslotte zit er toch ook een lerares in mij!'

'Ik ontdekte dat het lesgeven veelal gericht is op het overbrengen van cognitieve kennis en op het behalen van zo goed mogelijke resultaten. Dat is zeker van belang in de ontwikkeling van een kind. Maar wat ik ook zag, was dat kinderen in de knoei zaten, vragen hadden over andere zaken zoals vriendschap, verdriet, bang om fouten te maken, wedijveren met anderen, zich afvragen “Ben ik wel goed genoeg?”.

 

En zolang dat constant door het hoofd van een kind gaat, belemmert dit het leren. Het welbevinden van een kind is zo belangrijk, je goed voelen zorgt ervoor dat ‘de luiken’ openstaan en er informatie binnen kan komen. Wanneer de luiken dicht zitten, heb je wat anders nodig. Waar loop je tegen aan en waar kan ik je mee helpen zodat je weer tot leren komt?  Dat is de vraag waar een antwoord op moet komen.

Ik ben nadrukkelijk geen remedial teacher, geen therapeut en geen psycholoog, maar wel iemand die kan kijken naar het welbevinden van jouw kind en tools in handen heeft om jouw kind te helpen. De verandering die nodig is bij jouw kind, daar gaan we samen aan werken. We zoeken naar manieren die goed passen bij jou, jouw kind en het gezin.'

Opleidingen & cursussen

 • Ik leer leren, bij Tea Adema, www.teaadema.nl
 • IEMT-Practioner; heart systems.nl, opleidster Anne ten Brinke, www.iemt-training.nl
 • NLP&Kids training ‘Systemisch werken met kinderen’ bij Sandra Witteman, www.nlpkids.nl 
 • Centrum Tea Adema: www.teaadema.nl

  • De basisopleiding tot Kindercoach en Opvoedcoach

  • Vervolgopleiding Oplossingsgericht werken en Kids Skills

  • Vervolgopleiding Systemisch en contextueel werken

  • Vervolgopleiding Opvoedcoaching

  • Vervolgopleiding Boze Kinderen 

 • Pedagogische tact training Pabo Arnhem

 • Sensitief begeleiden bij Xandra van Hooff, Gavemensen.nl

 • Pabo Arnhem, www.han.nl

veer 6
veer 4
bottom of page